ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις, του βιομηχανικού τομέα της Ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται στη ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών ερευνών ICAP.

H πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελληνικής βιομηχανίας έχει λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις, που αντανακλούν τη σημαντική επιβάρυνση της χρηματοοικονομικής θέσης των επιχειρήσεων, ελλείψει πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και εξαιτίας της συσσώρευσης ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 7.320 βιομηχανικές επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν, οι υψηλού πιστωτικού κινδύνου (D1, D2, E1, E2) ανέρχονται σε 6.376 ή σε ποσοστό 87,1% του συνόλου των επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα. Αν δε βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση. Μάλιστα, περίπου 600 επιχειρήσεις του τομέα θεωρείται ότι βρίσκονται ήδη σε πορεία πτώχευσης.

Όσο η κατάταξη μιας επιχείρησης πλησιάζει τις διαβαθμίσεις υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (Β1- Α1), τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή πτώχευσης. Ενδεικτικό της εξέλιξης του μεγέθους αυτού είναι το Διάγραμμα 1.

Διάγραμμα 1. Ποσοστό επιχειρήσεων σε υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

Πηγή: ICAP.

Παρατηρούμε ότι από 17% που ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων σε υψηλό πιστωτικό κίνδυνο το 2008, το 2013 είναι της τάξης του 87,1%.

Συγχρόνως, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις χαμηλού πιστωτικού κινδύνου (A1, A2, B1) έχουν περιοριστεί σε 66 ή σε ποσοστό 0,9% το 2013 από 10,4% το 2012 και 10,6% το 2011.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.