Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΥΨΗΛΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Σε δήλωσή του στην καθημερινή εφημερίδα Post Rheinische (30/3/2013), ο Frank-Juergen Weise, Επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης δήλωσε την ανάγκη για προσέλκυση εργατικού δυναμικού υψηλής μόρφωσης και δεξιοτήτων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο Frank-Juergen Weise κάλεσε γιατρούς και μηχανικούς καθώς και άτομα που απασχολούνται στον τομέα της υγείας γενικότερα για την κάλυψη θέσεων εργασίας στη χώρα. Ενώ, τόνισε ότι για να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση θέσεων εργασίας απαιτείται η Γερμανία να προσελκύσει την άφιξη 200.000 εργαζομένων.

Βέβαια, σε έκθεση του OECD με θέμα «Labour migration: Germany is open to graduates but immigration is difficult for medium-skilled workers», διαπιστώνεται πως αν και η Γερμανία είναι χώρα που εκπέμπει σταθερότητα και διαθέτει υψηλό επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της, δεν εντάσσεται στις χώρες που αποτελούν πόλο έλξης για εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης και δεξιοτήτων, σε αντίθεση με τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Δανία. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί χρειάζονται Ινδούς τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, Κινέζους μηχανικούς και Γάλλους διπλωματούχους. Οι μόνοι πρόθυμοι να εργαστούν για αυτούς και μάλιστα σε εποχικές θέσεις εργασίας είναι οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι με χαμηλή ειδίκευση».

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Η χώρα έχει εστιάσει σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση εργαζομένων στη «μαλακή» βιομηχανία, όπως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην «παραγωγική» βιομηχανία. Έτσι, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στο είδος της ζήτησης και της προσφοράς θέσεων απασχόλησης. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη, ενώ μόλις το περασμένο έτος ο πληθυσμός της δε βαίνει μειούμενος, λόγω της εισροής μεταναστών.

Παρόλο που το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν φτάσει στη χώρα και προέρχονται από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία αυξήθηκε κατά 8%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η Γερμανία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό αυτό. 

Μάλιστα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, σε επίσκεψή της στην Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα άνω του 50%, είχε καλέσει τους νέους να μεταναστεύσουν στη Γερμανία προς αναζήτηση μιας θέσης εργασίας.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.