Εντυπωσιακή ανακάλυψη πυραμίδας στην Κίνα

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην Κίνα, με την αποκάλυψη μιας πυραμίδας. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια πόλη 4.300 ετών, η οποία έχει μια πυραμίδα τουλάχιστον 70 μέτρων ύψους και η βάση της καλύπτει 24 εκτάρια.

Η πυραμίδα είναι διακοσμημένη με σύμβολα ματιού και πρόσωπα «ανθρωπομορφικά» ή κατά το ήμισυ ανθρώπου και κατά το ήμισυ ζώου. Όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι σε άρθρο τους στο περιοδικό Antiquity, αυτές οι φιγούρες «ενδέχεται να είχαν προσδώσει στην πυραμίδα μια ειδικά θρησκευτική δύναμη και επιπλέον ενέτεινε τη γενική οπτική εντύπωση της πυραμίδας στο ευρύτερο κοινό της».

Για πέντε αιώνες γύρω από την πυραμίδα ανθούσε μια πόλη. Μάλιστα, κάποια περίοδο η πόλη κάλυπτε έκταση 400 εκταρίων, κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, την εποχή εκείνη. Σήμερα, τα ερείπια της πόλης ονομάζονται «Shimao», αλλά δεν είναι γνωστό πώς ονομαζόταν στην αρχαιότητα.

Η πυραμίδα περιλαμβάνει 11 σκαλοπάτια, όλα στρωμένα με πέτρα. Στο κορυφαίο σκαλοπάτι είχαν κτιστεί εκτεταμένα οικήματα παλατιού, μια γιγάντια δεξαμενή νερού και οικήματα που σχετίζονταν με την καθημερινή ζωή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Γύρω από την πυραμίδα και την πόλη είχε χτιστεί μια σειρά τειχών με προμαχώνες και πύλες. Στην είσοδο της πυραμίδας υπήρχαν περίτεχνα αμυντικά τείχη, ο σχεδιασμός των οποίων υποδηλώνει ότι είχαν ως στόχο τόσο να λειτουργήσουν αμυντικά όσο και να παρέχουν περιορισμένη πρόσβαση.

Επίσης στη Shimao ανακαλύφθηκαν λείψανα από πολυάριθμες ανθρωποθυσίες. Ορισμένα από τα θύματα ίσως ήταν από άλλη αρχαιολογική περιοχή, που ονομάζεται Zhukaigou, και βρίσκεται βόρεια της Shimao, της οποίας οι κάτοικοι ίσως είχαν κατακτήσει την Zhukaigou, οπότε θα είχαν μεταφερθεί στην πόλη ως αιχμάλωτοι.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την πόλη Shimao εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα θεωρούσαν ότι αποτελούσε μέρος του Μεγάλου Τείχους της Κίνας. Ωστόσο, μετά τις ανασκαφές τα τελευταία χρόνια, συνειδητοποίησαν ότι η πόλη είναι πολύ παλαιότερη από το Τείχος.

 

Photo credit: Zhouyong Sun and Jing Shao

 Πηγή: Live Science

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding