ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς παρατηρείται  έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ιδιαίτερα μηχανικών και μηχανολόγων, στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι απειλείται η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της περιοχής (Financial Times, 27/5/2013).

"Μέχρι το 2025, η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί 500.000 μηχανικούς» ανέφερε ο Olof Persson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Group, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φορτηγών στον κόσμο. «Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αποτελεί μείζον ζήτημα. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως το σύστημα εκπαίδευσης παρέχει ειδικές μηχανολογικές γνώσεις, ότι θα έχουμε εξειδικευμένους μετανάστες στην Ευρώπη… Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι το ότι η ανεργία των νέων ανέρχεται σε σχεδόν 24%», ανέφερε ο επικεφαλής της Siemens, Peter Loescher.

Τα προβλήματα γύρω από την ανεργία των νέων σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα εκπαίδευσης αναμένεται ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε τέτοιες ειδικότητες. Εάν συμβεί αυτό, τότε μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες θα αναγκαστούν να μετακινήσουν ολόκληρα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης σε χώρες όπου υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όπως είναι η Ινδία και η Κίνα. Μόνο στη Γερμανία, σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 70.000 μηχανικών και μηχανολόγων (δήλωσε ο Paul Polman, επικεφαλής της Unilevel «CEO on Eurozone 'leadership vacuum'»).

Όσον αφορά στη Γερμανία, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Η Γερμανία Αναζητά Υψηλά Μορφωμένους Εργαζόμενους από τη Νότια Ευρώπη» ο Frank-Juergen Weise, Επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, δήλωσε και εκείνος την ανάγκη για προσέλκυση εργατικού δυναμικού υψηλής μόρφωσης και δεξιοτήτων στη Γερμανία από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Η χώρα έχει εστιάσει σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση εργαζομένων στη «μαλακή» βιομηχανία, όπως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην «παραγωγική» βιομηχανία. Έτσι, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στο είδος της ζήτησης και της προσφοράς θέσεων απασχόλησης.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.