Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παιχνίδι ηλικίας 1900 ετών

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα παράξενο για εμάς παιχνίδι στην τοποθεσία Vindolanda, ένα αρχαίο ρωμαϊκό στρατιωτικό οχυρό και οικισμός το τείχος του Αδριανού στο Northumberland, στη Β. Αγγλία.

Πρόκειται για ένα δερμάτινο παιχνίδι ποντίκι μήκους 12,2 εκ. και πλάτους 2,6 εκ. βρέθηκε, το οποίο χρονολογείται από το 105-130 μ.Χ. Μάλιστα, έχει σημάδια σε όλη την έκταση, τα οποία δείχνουν ότι υπήρχε γούνα και μάτια.

Η σακούλα με τα δερμάτινα κομμάτια, όπου ήταν κρυμμένο, ανακαλύφθηκε το 1993 κατά τη διάρκεια μιας εκσκαφής ενός δωματίου, όταν η πρώτη ομάδα μιας φυλής που ζούσε στο βελγικό τμήμα της τότε Γαλλίας, όπως ανέφερε η Barbara Birley, έφορος της περιοχής.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για παιδικό παιχνίδι ή και να χρησιμοποιούνταν για πειράγματα.

«Αν και έχουμε σημαντικά πολλά στοιχεία για την ύπαρξη παιδιών στην Vindolanda, έχουμε πολύ λίγα παιχνίδια, οπότε θα είναι θαυμάσιο αν αυτό το μικρό ποντίκι ήταν παιχνίδι και πηγή διασκέδασης για ένα παιδί», όπως αναφέρει η έφορος.

Τα ποντίκια πράγματι βρίσκονταν παντού στην περιοχή και θα πρέπει να ήταν μόνιμη η παρουσία τους.

«Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό ότι κάποιος πριν από 1.900 χρόνια έφτιαξε αυτό το παιχνίδι ποντίκι από δέρμα», σημειώνει η έφορος.

(Vindolanda Trust)

 

Πηγή: Sci-News

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding