Εντυπωσιακή ανακάλυψη αρχαιοελληνικού ναυαγίου στη Μαύρη Θάλασσα

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο, στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπου φαίνεται να κειτόταν για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Πρόκειται για πλοίο 23 μέτρων, μάλλον αχαιοελληνικό, το οποίο ανακαλύφθηκε ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια. Η απουσία οξυγόνου σε αυτό το βάθος είναι ο παράγοντας που το διατήρησε, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Πλοίο που διατηρήθηκε άθικτο από την κλασική εποχή, να κείτεται δύο χιλιόμετρα κάτω από το νερό, είναι κάτι που ποτέ δεν θα θεωρούσα πιθανό», είπε ο καθηγητής Jon Adams, ο επικεφαλής ερευνητής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), της ομάδας δηλαδή που έκανε την ανακάλυψη. «Αυτό θα αλλάξει τις γνώσεις μας για την ναυπήγηση και τη ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο».

Πιστεύεται πως το πλοίο ήταν εμπορικό, του τύπου που έχουμε δει μονάχα σε αρχαιοελληνική κεραμική, π.χ. στο αγγείο που απεικονίζει τις σειρήνες και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο απεικονίζει τον Οδυσσέα να περνά από τις Σειρήνες.

Η ομάδα ανέφερε ότι σκόπευε να αφήσει το ναυάγιο εκεί που είναι, αλλά είχε πάρει ένα μικρό δείγμα για τη χρονολόγησή του από το Πανεπιστήμιο του Southampton και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι ήταν το αρχαιότερο γνωστό σ’ εμάς άθικτο ναυάγιο στον κόσμο.

Δείτε σχετικό video

Πηγή: Guardian

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding