Αντιδράσεις των διωκτικών αρχών στην κρυπτογράφηση των μηνυμάτων από τη Meta

Πρόσφατα η Metα (της μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram, του Messenger και του Whats App) δήλωσε την πρόθεσή της να προστατεύσει με τεχνολογία κρυπτογράφησης το σύνολο των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν οι περίπου 9 δισ. χρήστες των πλατφορμών της. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη VGT, την Εικονική Παγκόσμια Ομάδα Επέμβασης (Virtual Global Taskforce), η οποία αποτελείται από 15 μεγάλες διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες όπως η αμερικανική NCA, το FBI, η Ιντερπόλ, η Europol, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας κ.ά.

Στην πρόθεση αυτή αντέδρασαν και οργανώσεις προστασίας των παιδιών, λόγω της σχέσης που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και της κάθε είδους κακοποίησης των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι το Facebook θα κρυπτογραφήσει, πέρα από τα γραπτά μηνύματα που ήδη προστατεύονται από αυτή την τεχνολογία, και τα ηχητικά μηνύματα και τις βιντεοκλήσεις. Το ίδιο θα συμβεί και στο Instagram, αν και έχει αναβάλει αρκετές φορές την πραγματοποίηση της δράσης αυτής. Να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει πως ούτε η ίδια η εταιρεία δεν θα μπορεί να βλέπει ή να ακούει τα μηνύματα και τις βιντεοκλήσεις, όπως δήλωσε πέρυσι η Ρουθ Κριτσέλι διευθύντρια του εμπορικού τμήματος του Messenger.

Πηγή: Naftemporiki.gr