Το James Webb αποκαλύπτει εκπληκτικό σπάνιο άστρο

Το τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε και κατέγραψε με πρωτοφανή λεπτομέρεια ένα άστρο που ανήκει σε μια σπάνια ομάδα άστρων. Πρόκειται για τα άστρα Βολφ-Ρεγιέ (Wolf-Rayet) που ξεκινούν με μάζα τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, αλλά κάποια στιγμή αρχίζουν να χάνουν την μάζα τους με πρωτοφανή ρυθμό εξαιτίας αστρικών ανέμων που κινούνται με ταχύτητες 7 εκατ. χλμ./ώρα. Τελικά, τα άστρα αυτά μετατρέπονται σε μεταβλητούς αστέρες μεγάλης φωτεινότητας.

Το WR 124, που φωτογράφισε το τηλεσκόπιο, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Τοξότη. Σύμφωνα με τη NASA, το άστρο, όταν γεννήθηκε, είχε μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει χάσει το 30% της μάζας του.

Η μελέτη άστρων όπως το WR 124 βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία του Σύμπαντος. Πρόκειται για την περίοδο που οι πρώτες και «απλοϊκές» σε σύνθεση γενιές άστρων πεθαίνοντας είχαν αρχίσει να δημιουργούν στους πυρήνες τους νέα χημικά στοιχεία και ειδικότερα τα βαριά χημικά στοιχεία, τα οποία άρχισαν μέσω του θανάτου τους να μετασχηματίζουν το Σύμπαν στον εντυπωσιακό και πολυσύνθετο κόσμο που γνωρίζουμε.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Φωτό: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Πηγή: Naftemporiki.gr