Αστέρι να καταπίνει έναν πλανήτη

Για πρώτη φορά επιστήμονες παρατήρησαν ένα αστέρι να καταπίνει έναν πλανήτη. Όπως σημειώνουν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αυτή θα είναι η μοίρα της Γης σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, όταν θεωρείται πως ο Ήλιος θα καταστραφεί και θα κάψει τους εσωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος.

Αυτός ο θάνατος του πλανήτη υπολογίζεται πως συνέβη στον γαλαξία μας πριν από 12.000 χρόνια, κοντά στον αστερισμό του Αετού. Οι επιστήμονες παρατήρησαν το ξέσπασμα ενός άστρου που σε μόλις δέκα ημέρες έγινε 100 φωτεινότερο και, στη συνέχεια, έσβησε γρήγορα. Τη λευκή αυτή λάμψη διαδέχθηκε ένα ψυχρότερο, μεγαλύτερης διάρκειας σήμα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει, για τους επιστήμονες, ότι έλαβε χώρα ένα μόνο γεγονός: ένα αστέρι κατάπιε κοντινό πλανήτη. Έτσι, η φωτεινή λάμψη φαίνεται πως ήταν οι τελευταίες στιγμές ενός πλανήτη μεγέθους Δία, που τραβήχτηκε μέσα στην ατμόσφαιρα ενός ετοιμοθάνατου άστρου. Και, καθώς ο πλανήτης έπεφτε στον πυρήνα του άστρου, τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτοξεύτηκαν και εξελίχθηκαν σε κρύα σκόνη.

Για να δείτε μια προσομοίωση του φαινομένου, πατήστε εδώ.

Πηγή: newsbeast.gr