Εντοπίστηκε η ισχυρότερη έκρηξη που γνωρίζουμε στο Σύμπαν

Πριν από 6 δισ. χρόνια έγινε μια μυστηριώδης έκρηξη στο Σύμπαν, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια. Σύμφωνα με την ομάδα αστρονόμων, στη σχετική δημοσίευσή τους στο «Monthly Notices of the Royal Astronomy Society», πρόκειται για την πιο ισχυρή κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Η έκρηξη αυτή συνέβη σε απόσταση 8 δισ. ετών φωτός από τη Γη και έλαβε την κωδική ονομασία AT2021lwx. Ήταν δέκα φορές ισχυρότερα από εκρήξεις σουπερνόβα και απελευθέρωσε περίπου 100 φορές την ενέργεια που θα απελευθερώσει ο Ήλιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του!

Αν και δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της έκρηξης αυτής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για αποτέλεσμα ενός γιγαντιαίου νέφους αερίου υδρογόνου χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο που «καταβροχθίζεται» από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Καθώς τα κομμάτια του σύννεφου καταπίνονται, τα κρουστικά κύματα ταξιδεύουν στο υπόλοιπο ζεστό αέριο, προκαλώντας μια γιγάντια έκρηξη της οποίας το φως βομβαρδίζει τον ουράνιο θόλο της Γης για περισσότερα από δύο χρόνια και δεν έχει ακόμη σβήσει.

Για να δείτε το σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: Naftemporiki.gr