Γιατί τα σκυλιά γυρίζουν το κεφάλι τους στο πλάι

Μία από τις πιο χαριτωμένες κινήσεις που κάνουν τα σκυλιά είναι όταν γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι και μας κοιτάζουν περίεργα. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε τον λόγο που την κάνουν.

Πρόσφατα μια νέα ερμηνεία έδωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η κίνηση αυτή (γνωστή ως ασύμμετρη συμπεριφορά, η οποία συναντάται και στους ανθρώπους) είναι ο τρόπος του σκύλου να επεξεργάζεται το νόημα των λέξεων και να κάνει συνδέσεις.

Η μελέτη ανέλυσε τη συμπεριφορά 40 σκύλων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ζήτησαν από αυτά να φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, λέγοντας το όνομά τους. Περίπου 33 από τα κατοικίδια δεν μπόρεσαν να μάθουν τα ονόματα των παιχνιδιών, αλλά επτά τα κατάφεραν και έγερναν το κεφάλι τους όταν άκουγαν τους ιδιοκτήτες τους να το φωνάζουν. Έξι από αυτά ήταν Border Collies, που θεωρούνται από τις πιο έξυπνες ράτσες στον κόσμο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Αντρέα Σομέζ, δήλωσε: «Ερευνήσαμε τη συχνότητα και την κατεύθυνση αυτής της συμπεριφοράς ως απάντηση σε μια συγκεκριμένη ανθρώπινη λεκτική εκφώνηση: όταν ο ιδιοκτήτης ζητά από τον σκύλο να φέρει ένα παιχνίδι, λέγοντας το όνομά του. Το κάναμε αφού διαπιστώσαμε πως αυτό συνέβαινε συχνά όταν τα σκυλιά άκουγαν τους ιδιοκτήτες τους».

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι την κίνηση αυτή δεν την κάνουν μόνο τα «προικισμένα» σκυλιά. Σύμφωνα με τη Σομέζ: «Το κάνουν και τα τυπικά σκυλιά, κάποια πιο συχνά από άλλα, αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ο ιδιοκτήτης ζητάει ένα παιχνίδι με το όνομά του, μόνο τα προικισμένα δείχνουν μια κλίση».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα «προικισμένα» σκυλιά έγερναν το κεφάλι τους σε ποσοστό 43% των περιπτώσεων, όταν οι ιδιοκτήτες τους φώναζαν ονόματα παιχνιδιών, ενώ τα υπόλοιπα μόνο σε ποσοστό 2% των περιπτώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr