Ιδανικές για κατοικίες ανθρώπων οι γούβες της Σελήνης

Σε ένα μήνα έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου, εντός της επόμενης πενταετίας, θα γίνει η πρώτη μετά από 50 χρόνια επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό μας δορυφόρο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία των πρώτων μόνιμων βάσεων της ανθρωπότητας στο φεγγάρι. 

Όμως οι συνθήκες στην επιφάνεια της Σελήνης είναι ακραίες και εντελώς αφιλόξενες για τον άνθρωπο, καθώς η θερμοκρασία στη διάρκεια της μέρας αγγίζει τους 130 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ υποχωρεί στους μείον 173 βαθμούς Κελσίου, αλλά επιπλέον υπάρχουν και οι βλαβερές ηλιακές και κοσμικές ακτινοβολίες που χτυπούν την επιφάνεια του φεγγαριού.

Το 2009 εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης κάποιες… γούβες, κοιλότητες στο έδαφος οι οποίες είναι πιθανό να οδηγούν σε υπόγεια τούνελ. Έχουν εντοπιστεί περίπου 200 τέτοιες γούβες και με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι οι μελέτες που έγιναν σε αυτές δείχνουν ότι αποτελούν ιδανικό τόπο διαβίωσης των ανθρώπων.

Η ανάλυση των δεδομένων που έστειλε ο δορυφόρος LRO που εξερευνά τη Σελήνη δείχνουν ότι θερμοκρασία σε αυτές τις κοιλότητες εδάφους κυμαίνεται πέριξ των 17 βαθμών Κελσίου, ενώ επίσης μέσα στα τούνελ που πιθανότατα υπάρχουν εκεί οι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι από την κάθε είδους διαστημική ακτινοβολία.

Οι κοιλότητες αυτές και τα υπόγεια τούνελ θεωρούνται προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας και παρόμοιες γεωλογικές δομές υπάρχουν και στη Γη. Οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο για τις συνθήκες που επικρατούν στις γούβες ή τα τούνελ και όπως είναι ευνόητο τα νέα δεδομένα δημιουργούν αισιοδοξία ότι υπάρχει θεωρητικώς τουλάχιστον φυσική υποδομή διαβίωσης των ανθρώπων στο φεγγάρι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να εξερευνήσει τα σπήλαια που υπάρχουν στην Σελήνη και θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένα για αυτό τον σκοπό.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: naftemporiki.gr


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding