Μια ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να βυθίσει τη Γη στο σκοτάδι

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Η ηλιακή καταιγίδα είναι αστρονομικό φαινόμενο προερχόμενο από τον Ήλιο. Ανάλογα με την έντασή της υπάρχουν ή όχι επιπτώσεις στη Γη. Έτσι, μια φονική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες.

Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι θα είχαν μόνο 30 λεπτά για να προετοιμαστούν, σύμφωνα με μελέτη της NASA.

Για τον λόγο αυτόν η NASA ανέπτυξε ένα νέο σύστημα, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψει πότε καταστροφικά γεγονότα θα πλήξουν τη Γη. Ωστόσο, η προειδοποίηση των 30 λεπτών που μπορεί να δώσει αυτό το σύστημα ενδέχεται να μην είναι χρόνος επαρκής.

Η ανακοίνωση σχετικά με το μοντέλο αυτό, με την ονομασία DAGGER (Deep Learning Geomagnetic Perturbation). Σύμφωνα με το dailymail.co.uk, οι ερευνητές δοκίμασαν το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα πρόβλεψε γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας, παγκοσμίως, σε κάθε περίπτωση.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια ηλιακή καταιγίδα αφορούν τη λειτουργία του GPS, οπότε θα δημιουργηθούν προβλήματα για τις γεωτρήσεις ακρίβειας και άλλες τεχνολογίες, καθώς και τις επικοινωνίες. Επίσης, είναι πιθανό να προστεθεί ακτινοβολία γύρω από τους πόλους, οπότε θα υπάρχει πρόβλημα στις πτήσεις.

Σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας, Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) έχει δώσει στη δημοσιότητα τέσσερις τρόπους προετοιμασίας για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα, τα οποία αφορούν την αντίδρασή μας στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

1. Γεμίστε πλαστικά δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

2. Διατηρείστε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τουλάχιστον μισογεμάτο, επειδή τα πρατήρια βενζίνης βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους.

3. Αν έχετε γκαράζ, εντοπίστε το κουμπί χειροκίνητου ανοίγματος.

4. Δημιουργείστε εφεδρικά αντίγραφα σημαντικών ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών και φυλάξτε χρήματα κάπου στο σπίτι, επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω διακοπής ρεύματος.

Πηγή: newsbeast.gr