Δημιουργήθηκε υγρή ίνα που αλλάζει σχήμα

Φαίνεται σχεδόν σαν ξεπηδάει από ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Πανεπιστημίου Northeastern στις ΗΠΑ δημιούργησαν το FibeRobo, μια ίνα από ελαστομερές υγρών κρυστάλλων (LCE), η οποία προσαρμόζεται στις αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το LCE είναι σαν μια στοίβα από μικροσκοπικά σωματίδια υγρού κρυστάλλου, η οποία κινείται όπως το νερό, αλλά όταν είναι ακίνητη, ευθυγραμμίζεται με οργανωμένο τρόπο. Όταν η ίνα έρθει σε επαφή με τη θερμότητα του σώματος ή τις αυξήσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, τα μόρια των κρυστάλλων υγροποιούνται, τραβούν το ελαστομερές και προκαλούν τη συστολή της ίνας. Το αντίθετο συμβαίνει στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η ομάδα θέρμανε τη ρητίνη LCE για να την κάνει κολλώδη και την έβαλε μέσα σε ένα πιστόλι κόλλας. Καθώς το κολλώδες υγρό έβγαινε από την οπή του πιστολιού, η ομάδα το εξέθεσε σε υπεριώδη φως. Αυτό στερεοποίησε την ίνα. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, διότι αν το υπεριώδες φως δεν είναι το σωστό, μπορεί είτε να διαχωρίσει το υλικό είτε να αλλοιώσει την επιφάνεια της ίνας. Στο τελικό στάδιο, οι ερευνητές βύθισαν την ίνα σε λάδι για να της δώσουν μια γλιστερή επίστρωση και στη συνέχεια την εξέθεσαν και πάλι σε υπεριώδες φως. Σε μια ημέρα, οι ερευνητές παρήγαγαν περίπου 1 χιλιόμετρο FibeRobo.

Η ίνα είναι μοναδική υπό την έννοια ότι μπορεί να συστέλλεται έως και κατά 40% χωρίς να λυγίζει, ενώ η έκδοση που είναι ασφαλής για το δέρμα συστέλλεται κατά περίπου 25%. Είναι επίσης οικονομικά αποδοτική -20 σεντς για την κατασκευή ενός μέτρου ίνας- γεγονός που την καθιστά 60 φορές φθηνότερη από παρόμοια υλικά.

Για να δείτε το σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.

Φωτό: ΜΙΤ

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Interesting Engineering