Εντυπωσιακό επίτευγμα: κλωνοποιήθηκαν μαϊμούδες!

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας την τεχνική που είχε δημιουργήσει την Ντόλη, το πρόβατο, κλωνοποίησαν πρωτεύοντα ζώα.

Πρόκειται για δύο μακάκους, τους Ζονγκ-Ζονγκ και Χούα-Χούα, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν από οκτώ και έξι εβδομάδες σε ένα εργαστήριο στην Κίνα και γενετικά είναι απόλυτα ίδιοι.

Αν και, αυστηρά μιλώντας, δεν είναι τα πρώτα πρωτεύοντα που έχουν ποτέ κλωνοποιηθεί, είναι τα πρώτα που δημιουργήθηκαν με τη συγκεκριμένη τεχνική.

Οι δύο μαϊμούδες ήταν μέρος μιας διαδικασίας 79 συνολικά προσπαθειών, που χρησιμοποίησαν διαφορετικές τεχνικές. 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έκαναν την έρευνά τους ακολουθώντας τους αυστηρούς διεθνείς κώδικες, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Muming Poo, λέει ότι η ομάδα είχε συνείδηση «ότι η μελλοντική έρευνα που θα χρησιμοποιεί μη ανθρώπινα πρωτεύοντα οπουδήποτε στον κόσμο εξαρτάται από επιστήμονες που θα ακολουθούν πολύ αυστηρά ηθικά στάνταρ».

Θεωρητικά θα είναι ευκολότερο να κλωνοποιηθεί άνθρωπος, αφού τα πρωτεύοντα έχουν πολλά κοινά με εμάς. Αλλά αυτό είναι κάτι πολύ λίγο πιθανό να συμβεί, λόγω των ηθικών και νομικών ζητημάτων.

Κάθε κλωνοποιημένος άνθρωπος θα απαιτούσε πολλή δουλειά και πιθανώς θα δημιουργούνταν κάποιος πολύ διαφορετικός από το πρόσωπο που κλωνοποιείται – τα αποτελέσματα της επίδρασης της ανατροφής και του περιβάλλοντος στον άνθρωπο είναι πολύ έντονα, ώστε να έχουμε απλώς ζήτημα δημιουργίας μιας άλλης εκδοχής του ίδιου προσώπου.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο το αν είναι αποδεκτό, αλλά και το ότι είναι μάλλον ανώφελο», λέει ο Darren Griffin, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να εξετάζουν τους Ζονγκ-Ζονγκ και Χούα-Χούα, οι οποίοι προς το παρόν φαίνεται να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται σαν κανονικές μαϊμούδες. Περιμένουν ότι περισσότεροι κλώνοι θα γεννηθούν τους επόμενους μήνες.

Πηγή: independent