ΚΡΥΟΓΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΟΤΑΝ Η ΓΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΠΑΓΑΚΙ

Κατά την Κρυογενή Περίοδο, δύο κύματα ψύχους κάλυψαν με πάγο σχεδόν ολόκληρη τη Γη. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα είναι το πώς επιβίωσαν οι ζωντανοί οργανισμοί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Nature Communications, αυτό συνέβη, επειδή, όπως υποδεικνύουν απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κίνα και αναγνωρίστηκαν ως φύκη, ο πάγος δεν έφτασε μέχρι τον Ισημερινό. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια ζώνη ανοιχτής θάλασσας που κάλυπτε τα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Υπολογίζεται ότι το γεωγραφικό πλάτος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αυτό της Ελλάδας. Η μελέτη βασίστηκε σε απολιθώματα που βρέθηκαν σε σχιστόλιθους, τα οποία ανάγονται στην Κρυογενή περίοδο, (651 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο Χουιγιού Σονγκ του Κινεζικού Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, υπήρχαν κατοικήσιμες περιοχές, οι οποίες «εκτείνονταν μέχρι τα μέσα γεωγραφικά πλάτη, ήταν δηλαδή πολύ μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα». Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες περιόριζαν τις κατοικήσιμες περιοχές στους τροπικούς ωκεανούς, στην καλύτερη περίπτωση.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, η υπόθεση αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από όλους τους επιστήμονες. Έτσι, ο Πολ Χόφμαν του Χάρβαντ, ένας από τους πρωτοπόρους της θεωρίας της παγκόσμιας χιονόμπαλας, δήλωσε ότι τα εν λόγω φύκη είναι πιθανό να αναπτύσσονταν όχι στην ανοιχτή θάλασσα αλλά σε λιμνούλες γλυκού νερού που σχηματίζονταν στην επιφάνεια του καλύμματος πάγου.

Πηγή: in.gr