Λύθηκε το μυστήριο των κβάζαρ

Τα κβάζαρ είναι τα πιο ισχυρά και φωτεινά αστρόμορφα ουράνια αντικείμενα που βρίσκονται στον πυρήνα γαλαξιών. Αυτό που δεν έχει εξηγηθεί μέχρι σήμερα είναι το τι προκαλεί μια τόσο ισχυρή δραστηριότητα.

Απάντηση δίνει μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Μετά από παρατήρηση 48 γαλαξιών, όπου υπάρχουν κβάζαρ, και συγκρίνοντάς τους με άνω από 100 γαλαξίες χωρίς κβάζαρ, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Χερτφορντσάιρ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης γαλαξιών.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, όταν δύο γαλαξίες συγκρουστούν, οι βαρυτικές δυνάμεις ωθούν τεράστιες ποσότητες αερίου προς υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του υπολείμματος του συστήματος γαλαξιών που προκύπτει από τη σύγκρουση. Λίγο πριν το αέριο καταναλωθεί από τη μαύρη τρύπα, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική φωτεινότητα των κβάζαρ.

Επίσης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γαλαξίες με κβάζαρ έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να αλληλεπιδρούν ή να συγκρούονται με άλλους γαλαξίες.

Τα κβάζαρ είναι σημαντικά για τους αστροφυσικούς, καθώς λόγω της φωτεινότητάς τους ξεχωρίζουν σε μεγάλες αποστάσεις και λειτουργούν ως φάροι για τις πρώτες εποχές της ιστορίας του Σύμπαντος.

Πηγή: ertnews.gr