Μαύρη τρύπα "δραπέτη" ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Μια πολύ ασυνήθιστη ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές που ανέλυαν εικόνες από το τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή, σχεδόν ευθεία λωρίδα νεαρών αστεριών. Το σημαντικό σε αυτή την ανακάλυψη είναι ότι αυτή ήταν επακόλουθα μιας μαύρης τρύπας που πετούσε.

Πρόκειται για κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ και πουθενά στο σύμπαν, παρατηρεί ο Πίτερ Βαν Ντόκουμ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «The Astrophysical Journal Letters», καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι βλέπουμε ένα κύμα πίσω από τη μαύρη τρύπα, όπου το αέριο ψύχεται και είναι σε θέση να σχηματίσει αστέρια. Έτσι βλέπουμε τον σχηματισμό άστρων που ακολουθούν τη μαύρη τρύπα».

Αυτή η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που απομακρύνεται από τον γαλαξία της με περίπου 4 εκατομμύρια μίλια την ώρα. Με αυτή την ταχύτητα, θα μπορούσε να πάει από τη Γη στη Σελήνη σε μόλις 14 λεπτά.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι συγχωνεύθηκαν δύο γαλαξίες που περιείχαν και οι δύο μια τέτοια μαύρη τρύπα στον πυρήνα τους. Και, καθώς στριφογυρίζουν οι δυο τους στον νέο γαλαξία, εισβάλλει μια Τρίτη και με την ταχύτητα που δημιουργείται απομακρύνεται μία από τις τρεις μαύρες τρύπες.

Οι ερευνητές, τώρα, εργάζονται για να επιβεβαιώσουν την υπόθεσή τους.

Πηγή: newsbeast.gr