Μοναδική ανακάλυψη ολόκληρης πολιτείας των Μάγια

Ερευνητές με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης έκανε μια ανακάλυψη χωρίς προηγούμενο. Συγκεκριμένα βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες σπίτια, κτίρια, αμυντικά έργα και πυραμίδες των Μάγια στην πυκνή ζούγκλα της Γουατεμάλας. Με την ανακάλυψη αυτή φανερώνεται ότι εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν εκεί από ό,τι προηγουμένως πιστευόταν.

Οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν επίσης γεωργικά χωράφια βιομηχανικού μεγέθους και κανάλια ύδρευσης, όπως ανακοινώθηκε από μια συνεργία αρχαιολόγων από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Γουατεμάλα, οι οποίοι συνεργάζονται με το Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.

Η μελέτη υπολογίζει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ζούσαν στην περιοχή, οπότε υπήρχε ανάγκη για μαζική παραγωγή τροφίμων.

Οι εικόνες που πάρθηκαν αποκαλύπτουν ότι οι Μάγια μετέβαλαν το τοπίο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι προηγουμένως πιστευόταν. Σε ορισμένες περιοχές, καλλιεργούνταν το 95% της διαθέσιμης γης.

«Η γεωργία τους είναι πολύ περισσότερο έντονη και αειφόρα απ’ ό,τι νομίζαμε, και καλλιεργούσαν κάθε ίντσα της γης», είπε ο Francisco Estrada-Belli, ερευνητής αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane, επισημαίνοντας ότι οι αρχαίοι Μάγια μερικώς αποξήραιναν βαλτώδεις περιοχές που δεν θεωρούνταν ότι άξιζε να καλλιεργηθούν.

Επίσης, οι εκτεταμένοι αμυντικοί φράχτες, τα συστήματα με χαντάκια και αναχώματα, καθώς και τα αρδευτικά κανάλια υποδηλώνουν εργατικό δυναμικό υψηλής οργάνωσης.

Η χαρτογράφηση εντόπισε περίπου 60.000 ξεχωριστές κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεγάλων τελετουργικών κέντρων με πλατείες και πυραμίδες.

Πηγή: Time