Η γρίπη δεν μεταδίδεται μόνο με φτάρνισμα ή βήχα

Η γρίπη δεν μεταδίδεται μόνο με φτάρνισμα ή βήχα

Είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί η γρίπη απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Maryland. Η συνήθης πεποίθηση είναι ότι την κολλάμε όταν εκτεθούμε στο βήχα ή το φτάρνισμα κάποιου που υποφέρει από τη γρίπη.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί απλώς και μόνο με την αναπνοή.

Η μελέτη «Infectious virus in exhaled breath of symptomatic seasonal influenza cases from a college community», η οποία δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με την σημασία τής από τον αέρα μεταφοράς ιών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων μεταδοτικού ιού που βρήκαν οι ερευνητές στην αναπνοή ανθρώπων που υποφέρουν από τη γρίπη.

Στην έρευνα αυτή συνεργάστηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland, το San Jose State University, το Missouri Western State University και το University of California, Berkeley. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το να έχουμε καθαρές επιφάνειες, να πλένουμε διαρκώς τα χέρια μας και να αποφεύγουμε όσους βήχουν δεν παρέχουν πλήρη προστασία από το να κολλήσουμε γρίπη», λέει η Sheryl Ehrman, του San José State University. «Το να καθίσουμε σπίτι και να αποφεύγουμε δημόσιους χώρους μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εξάπλωση μιας γρίπης».

 

Πηγή: Science Daily