Η ΝASA βρήκε νέο DNA για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από τη NASA ανέπτυξαν ένα νέο είδος δομής που ομοιάζει με το DNA, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει και να μεταδώσει πληροφορίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί της NASA, η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές μορφές ζωής με βάση το DNA, τις οποίες δεν έχουμε φανταστεί. Η ζωή σε άλλους κόσμους μπορεί να έχει δημιουργηθεί με διαφορετικά μοριακά συστήματα, τα οποία να ανήκουν στο είδος που οι επιστήμονες ανέπτυξαν στο εργαστήριο.

Το νέο μοριακό σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες που αναζητούν ζωή σε άλλους κόσμους να επανεξετάσουν το τι πραγματικά ψάχνουν, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ο εντοπισμός ζωής είναι σημαντικός στόχος των αποστολών της NASA, και αυτή η νέα δουλειά θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αποτελεσματικά όργανα και πειράματα που θα επεκτείνουν το πεδίο αυτού που ερευνούμε», ανέφερε η Lori Glaze, επικεφαλής του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA.

Με τη νέα αυτή έρευνα οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος μοριακού συστήματος το οποίο λειτουργεί όπως το DNA, αλλά έχει μια σημαντική διαφορά: αντί να έχει τα τέσσερα συστατικά στοιχεία του, περιέχει οκτώ.

Περιέχει τα τέσσερα που βρίσκονται στους ζωντανούς οργανισμούς στη Γη: αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη. Αλλά έχει επιπλέον τέσσερα, συνθετικά, τα οποία μιμούνται τις δομές των στοιχείων που βρίσκονται στο DNA.

Οι ερευνητές ονομάζουν τη νέα δημιουργία «hachimoji» DNA – «hachi» σημαίνει «οκτώ» στα Ιαπωνέζικα και «moji» σημαίνει «γράμμα». Το νέο αυτό DNA λειτουργεί όπως το δικό μας DNA και έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να μεταβιβάζει πληροφορίες.

Αυτό σημαίνει ότι τα είδη των μορίων που ενδέχεται να αποθηκεύουν πληροφορίες ζωής σε ξένους κόσμους θα μπορούσαν να είναι εξίσου διαφορετικά. Δηλώνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαφορετική δόμηση ζωής σε άλλους πλανήτες από ό,τι υπάρχει στη Γη, στο πιο θεμελιώδες επίπεδό της.

 

Πηγή: Independent