ΠΟΤΕ ΕΞΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ; ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ

Η μέχρι τώρα θεωρία για την εξημέρωση των σκύλων λέει ότι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου εξημερώθηκαν από δύο πληθυσμούς λύκων που ζούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο ένα από τον άλλον.

Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA τριών σκύλων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Γερμανία και την Ιρλανδία και ήταν μεταξύ 4.700 και 7.000 χρόνων. Βρέθηκε ότι οι αρχαίοι σκύλοι έχουν την ίδια καταγωγή με τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς σκύλους.

Εξετάζοντας τις αλλαγές του DNA από τα αρχαιότερα δείγματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν την εξημέρωση των σκύλων μεταξύ 20.000 και 40.000 χρόνια πριν.

Ο Krishna Veeramah του Stony Brook University στη Νέα Υόρκη, ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, είπε ότι η διαδικασία της εξημέρωσης των σκύλων άρχισε όταν ένας πληθυσμός λύκων πέρασε στις παρυφές κοινοτήτων κυνηγών-συλλεκτών, ώστε να αναζητά και να τρώει αποφάγια.

«Αυτοί οι λύκοι, που ήταν πιο εξημερωμένοι και λιγότερο επιθετικοί, θα ήταν περισσότερο επιτυχείς σε αυτό», εξήγησε.

«Ενώ οι άνθρωποι στην αρχή δεν κέρδιζαν τίποτα από αυτήν τη διαδικασία, με το πέρασμα του χρόνου ανέπτυξαν κάποιο είδος συμβιωτικής σχέσης με αυτά τα ζώα, η οποία κατέληξε στους σκύλους που βλέπουμε σήμερα».

Το πώς οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τους λύκους είναι μια πολύπλοκη ιστορία που ακόμα συζητείται πολύ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι άρχισαν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, ίσως μαζί με τους ανθρώπους, περίπου 20.000 χρόνια πριν.

7.000 χρόνια πριν βρίσκονταν παντού, αν και δεν ήταν το είδος του σκύλου που σήμερα θα αποκαλούσαμε «οικόσιτο». «Το πιθανότερο είναι να έμοιαζαν με τους σκύλους που ζουν ελεύθεροι σε μια περιοχή και δεν ζουν σε συγκεκριμένα σπίτια και έχουν μια όμοια εμφάνιση παντού στον κόσμο», επισημαίνει ο Dr Veeramah.

Αυτά τα σκυλιά αργότερα εκπαιδεύτηκαν λόγω των δεξιοτήτων τους, ως κυνηγοί ή φύλακες κοπαδιών, οπότε τελικά προέκυψαν και οι εκατοντάδες σύγχρονες ράτσες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προτείνει ότι ακόμα και τα σκυλιά που βρέθηκαν στην Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από σκύλους που είχαν πάει εκεί από την Ευρώπη. Αυτό μάλλον οφείλεται στην πολύ παραγωγική εκτροφή σκύλων κατά τη Βικτωριανή Εποχή.

«Από αυτή την άποψη, φαίνεται ότι ο 7.000 χρόνων νεολιθικός σκύλος μας από την Ευρώπη είναι ουσιαστικά ο πρόγονος των πιο σύγχρονων σκύλων που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο», λέει ο Dr Veeramah.

«Αυτή η σχέση μπορεί να φτάνει μέχρι και τα αρχαιότερα απολιθώματα σκύλων που γνωρίζουμε, τα οποία είναι περίπου 14.000 ετών και βρέθηκαν στη Γερμανία».

Οι προηγούμενες έρευνες πρότειναν την άποψη ότι οι πρώτοι οικόσιτοι σκύλοι εμφανίστηκαν σε αντίθετα σημεία της ευρασιατικής ηπείρου πάνω από 12.000 χρόνια πριν. Αργότερα, οι σκύλοι από την Ανατολή μετακινήθηκαν μαζί με τους μετακινούμενους ανθρώπους και εκτράφηκαν με αυτούς από τη Δύση.

 

Πηγή: BBC