ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα ανιχνεύθηκαν σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 17/10/2016 στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ημερίδα οργάνωσε το Γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, την ευθύνη του οποίου έχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση. Κατά την παρουσίαση των ομιλητών αναφέρθηκε στο έργο του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών «ανοίγει» τον διάλογο και παραχωρεί το βήμα στους ειδικούς, σε μια προσπάθεια να διαφωτισθούν όλες οι πτυχές των κρίσιμων κάθε φορά ζητημάτων. Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Ξυδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να «ξαναεφεύρουμε» την Ευρώπη, μιλώντας για μια άλλη Ευρώπη που μπορεί να υπάρξει μακριά από συμφέροντα και ακραίες φωνές.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις και τις προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθως, ο Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Β. Ράπανος ανέλυσε τον σημαντικό ρόλο και τη λειτουργία των αξιών στην οικονομική θεωρία και πολιτική. Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Ν. Μαραβέγιας εστίασε ειδικότερα στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έξοδο της Βρετανίας. Τέλος, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Κιτρομηλίδης ανέπτυξε το γνωσιολογικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Γενική ήταν η διαπίστωση ότι η συνεχιζόμενη, πρωτοφανής και πολυεπίπεδη κρίση, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τα θεμελιακά «ελλείμματα» στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα ελλείμματα επείγει να αντιμετωπισθούν με τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης.