Βραζιλιάνοι ερευνητές ανακάλυψαν «τρομακτικά» πετρώματα πλαστικών σε απομακρυσμένο νησί

Στο ηφαιστειογενές νησί Trindade στη Βραζιλία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πετρώματα από πλαστικά σκουπίδια. Συγκεκριμένα, το λιωμένο πλαστικό έχει κολλήσει σε βράχους στο νησί, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής του ανθρώπου στους γεωλογικούς κύκλους της γης.

«Αυτό είναι κάτι καινούργιο και είναι τρομακτικό επειδή η ρύπανση έχει φτάσει στη γεωλογία», δήλωσε η Φερνάντα Αβελάρ Σάντος, γεωλόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Parana.

Τα πετρώματα αυτά ονομάζονται plastiglomerates, επειδή αποτελούνται από ένα μείγμα ιζηματογενών κόκκων και άλλων σκουπιδιών που συγκρατούνται από πλαστικό.

«Εντοπίσαμε ότι η ρύπανση προέρχεται κυρίως από αλιευτικά δίχτυα, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα απορρίμματα στις παραλίες του νησιού Trindade, δήλωσε η Σάντος στο Reuters και συνέχισε: «Τα δίχτυα παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συσσωρεύονται στην παραλία. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, αυτό το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται στο φυσικό υλικό της παραλίας».

Το νησί Trindade είναι ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια των πράσινων χελωνών (Chelonia mydas) στον κόσμο. Οι μόνοι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι τα μέλη του Ναυτικού της Βραζιλίας, το οποίο διατηρεί μια βάση στο νησί και προστατεύει τις χελώνες.

«Το μέρος όπου βρήκαμε αυτά τα δείγματα πλαστικού είναι μια μόνιμα διατηρητέα περιοχή στη Βραζιλία, κοντά στο μέρος όπου οι πράσινες χελώνες γεννούν τα αυγά τους», επισήμανε η Σάντος, ενώ επισήμανε ότι η «ρύπανση, τα σκουπίδια στη θάλασσα και το πλαστικό που πετιέται λανθασμένα στους ωκεανούς γίνεται γεωλογικό υλικό που διατηρείται στα γεωλογικά αρχεία της γης».

Φωτογραφία: Reuters

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Reuters