Ανακαλύφθηκε πολυτελές οινοποιείο «χωρίς προηγούμενο»

Στους λόφους Albani στην Ιταλία, βίλα των Quintilii, που βρίσκεται πάνω στην αρχαία Αππία Οδό και καλύπτει 24 εκτάρια, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρωμαϊκά ερείπια. Πρόκειται για ένα κτίσμα που διέθετε δικό της θέατρο, αρένα για αρματοδρομίες, αλλά και λουτρά με τοιχία και δάπεδα επενδυμένα με πολυτελές μάρμαρο.

Η βίλα χρονολογείται από τον 2ο αι. μ.Χ. και πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ένα πολυτελές οινοποιείο, το οποίο μάλιστα είναι μοναδικό στον ρωμαϊκό κόσμο. Στις εγκαταστάσεις υπήρχαν πολυτελείς τραπεζαρίες με «σιντριβάνια» που ανάβλυζαν κρασί. Επιπλέον, ο χώρος όπου οι εργάτες πατούσαν τα σταφύλια ήταν επενδυμένος με μάρμαρο.

Όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Δρ. Έμλιν Ντοντ, βοηθός διευθυντή στη Βρετανική Σχολή της Ρώμης και ειδικός στην αρχαία παραγωγή κρασιού, στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, η βίλα των Quintilii ήταν μια μικρή πόλη, με το οινοποιείο να έχει κατασκευαστεί για να ικανοποιείται ο αυτοκράτορας.

Στην έπαυλη, ο Ντοντ επισημαίνει τους ορθογώνιους χώρους για το πάτημα του κρασιού, οι οποίοι ήταν καλυμμένοι με κόκκινο μάρμαρο, αντί για αδιάβροχο σκυρόδεμα, όπως ήταν το σύνηθες. Αυτό καταδεικνύει ότι στόχος δεν ήταν απλώς η πρακτικότητα, αλλά η πολυτέλεια.

Επιπλέον, υπήρχαν σκεπαστές τραπεζαρίες με πλατιές εισόδους γύρω από τις τρεις πλευρές της ανοιχτής αυλής για το πάτημα των σταφυλιών. Ο Ντοντ υποθέτει πως ο αυτοκράτορας γευμάτιζε εκεί και απολάμβανε «το θεατρικό θέαμα της παραγωγής κρασιού».

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: anaskafi, Καθημερινή, με πληροφορίες από Guardian, ArkeoNews, HeritageDaily