Πώς να ζούμε περισσότερο; Το DNA αποκαλύπτει.

Πώς να ζούμε περισσότερο; Το DNA αποκαλύπτει.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Medical Research Council, έχει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το τι είναι αυτό που αυξάνει ή μειώνει τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γενετική πληροφορία περισσότερων από 60.000 ανθρώπους μαζί με στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια ζωής των γονιών τους. Επειδή οι άνθρωποι μοιράζονται τις μισές γενετικές πληροφορίες τους με καθέναν από τους γονείς τους, η ομάδα μπόρεσε να υπολογίσει τον αντίκτυπο των διαφόρων γονιδίων στο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιλογές που κάνουμε σχετικά με τον τρόπο ζωής μας επηρεάζονται μέχρι ενός σημείου από το DNA μας – για παράδειγμα τα γονίδια έχουν συνδεθεί με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τον εθισμό. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ποια γονίδια έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάρκεια της ζωής μας.

Η μέθοδός τους σχεδιάστηκε ώστε να αποκλείσει τις πιθανότητες οι παρατηρούμενες συνδέσεις να προκληθούν από κάποιον ξεχωριστό παράγοντα. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουν ακριβώς ποια στοιχεία του τρόπου ζωής κάνουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο ή λιγότερο.

Τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Οι υπέρβαροι άνθρωποι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά δύο μήνες για κάθε επιπλέον χιλιόγραμμο βάρους που έχουν.

Η μόρφωση οδηγεί σε μακροζωία, με σχεδόν ένα χρόνο να προστίθεται σε κάθε χρόνο μελέτης εκτός σχολείου.

Όσοι κόβουν το κάπνισμα και είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες αναμένεται να ζήσουν περισσότερο. Κι αυτό γιατί βρέθηκε ότι το κάπνισμα και τα στοιχεία που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση της διάρκειας της ζωής.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα αφαιρεί ένα μέσο όρο επτά χρόνων από το προσδόκιμο ζωής. Αλλά οι καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο μπορεί τελικά να ζήσουν όσο και αυτοί που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Επίσης το σωματικό λίπος και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τον διαβήτη έχουν αρνητική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα, επιπλέον, βρήκε δύο νέες διαφορές στο DNA που επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής. Η πρώτη, σε ένα γονίδιο που επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τη διάρκεια ζωής κατά οκτώ μήνες. Η δεύτερη, σε ένα γονίδιο που συνδέεται με το ανοσολογικό σύστημα, προσθέτει περίπου μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 25 διαφορετικές μελέτες πληθυσμού, από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Β. Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Biobank – μια μεγάλη έρευνα για το ρόλο των γονιδιωμάτων και του τρόπου ζωής στην υγεία και την ασθένεια.

Πηγή: Science Daily