Πότε δόθηκε το πρώτο φιλί;

Πότε δόθηκε το πρώτο φιλί; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως η πρακτική του φιλιού υπήρχε σε κάποιες πρώιμες κοινωνίες της Μεσοποταμίας από το 2500 π.Χ.

Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε το εξής: το φιλί μεταξύ φίλων ή γνωστών είναι κάτι το κοινό, ενώ ως ένδειξη σεξουαλικής έλξης δεν αποτελούσε οικουμενική πρακτική. Η πρώτη αναφορά σε φιλί με τη δεύτερη λειτουργία, δηλαδή μεταξύ εραστών, υπάρχει σε ινδικό χειρόγραφο της εποχής του Χαλκού, γύρω στο 1500 π.Χ. Ωστόσο, σε κείμενα από την αρχαία Μεσοποταμία εντοπίζεται η πρακτική του φιλιού από το 2500 π.Χ., δηλαδή χίλια χρόνια νωρίτερα.

Το φιλί, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως συνέβαλε και στη διασπορά συγκεκριμένων ασθενειών, οι οποίες μεταδίδονται μέσω του στόματος, όπως το κρυολόγημα.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Προηγούμενες μελέτες κατέδειξαν πως τα πρωτεύοντα μπονόμπο φιλούν το ένα το άλλο με ερωτικό ή σεξουαλικό σκοπό, ενώ οι χιμπατζήδες συνδέονται με πλατωνικά φιλιά για να διαχειρίζονται τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Πηγή: kathimerini.gr / Guardian/Wall Street Journal


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding