Αρχαίος πυθμένας ωκεανού περιβάλλει τον πυρήνα της Γης

Σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν είναι η νέα θεωρία για το τι υπάρχει στο εσωτερικό της Γης. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση « Science Advances», ένας τεράστιος πυθμένας ωκεανού πιθανότατα περιβάλλει μεγάλο μέρος – αν όχι όλο – τον πυρήνα της Γης.

Πρόκειται για ένα λεπτό, πυκνό στρώμα μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα, του μεσαίου στρώματος του πλανήτη μας, το οποίο βρίσκεται περίπου 3.200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αυτό το στρώμα πιθανότατα αναπτύχθηκε όταν οι τεκτονικές πλάκες της Γης μετατοπίστηκαν, με συνέπεια τη μεταφορά ωκεάνιου υλικού στο εσωτερικό του πλανήτη σε ζώνες υποβύθισης, τις περιοχές όπου δύο πλάκες συγκρούονται και αναγκάζουν τη μία να βυθιστεί κάτω από την άλλη.

Για να μελετήσουν το εσωτερικό της Γης, οι ερευνητές με επικεφαλής την Σαμάνθα Χάνσεν καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέτρησαν τα σεισμικά κύματα που μεγεθύνονται καθώς κινούνται μέσα στον πλανήτη και μετά επιστρέφουν στην επιφάνεια του. Διαπιστώνοντας πώς αλλάζουν αυτά τα κύματα, αφού περάσουν μέσα από τις διαφορετικές δομές μέσα στη Γη, οι ερευνητές κάνουν χαρτογραφήσεις του εσωτερικού της Γης ακόμη και στα μεγαλύτερα βάθη της.

Πηγή: Naftemporiki.gr