Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά με ρομποτική μικρογονιμοποίηση

Την περασμένη άνοιξη, μια ομάδα μηχανικών στη Βαρκελώνη έστειλε στην κλινική New Hope στη Νέα Υόρκη ένα ρομπότ έγχυσης σπέρματος. Το ρομπότ αποτελείται από ένα μικροσκόπιο, μια μηχανική βελόνα, ένα μικροσκοπικό τρυβλίο Petri και έναν φορητό υπολογιστή.

Το ρομπότ αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση περισσότερων από δώδεκα ωαρίων, από τα οποία γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια.

Σύμφωνα με την Overture Life, την εταιρεία που κατασκεύασε το ρομπότ, πρόκειται για μια συσκευή αυτοματοποίησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθιστώντας τη διαδικασία ενδεχομένως λιγότερο δαπανηρή.

Ο κύριος στόχος της αυτοματοποίησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, λένε οι επιχειρηματίες, είναι να γεννηθούν πολύ περισσότερα μωρά, καθώς πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά είτε δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα γονιμότητας είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν. 

Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αυτοματοποιηθεί πλήρως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύλληψη στον δοκιμαστικό σωλήνα περιλαμβάνει δώδεκα βήματα και το ρομπότ της Overture εκτελεί μέχρι στιγμής μόνο ένα από αυτά, και μόνο εν μέρει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είναι αναμενόμενο, οι γιατροί είναι διχασμένοι σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Ορισμένοι βρίσκουν την ιδέα εξαιρετική, έστω και ως μικρό βήμα, ενώ άλλοι λένε πως τα ρομπότ δεν μπορούν ή δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τους εμβρυολόγους.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / MIT Technology Review