Γάτες VS Σκύλοι: ποιοι είναι εξυπνότεροι;

Υπάρχει μια εικονική διαμάχη μεταξύ γάτας και σκύλου, η οποία λαμβάνει διάφορες μορφές. Αυτή την περίοδο, λόγω μιας πρόσφατης έρευνας, το ζήτημα είναι: ποιος είναι πιο έξυπνος;

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Royal Society υπολόγισε τους φλειώδεις νευρώνες –εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με την ευφυΐα– διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων οι γάτες και οι σκύλοι.

Ενώ, λοιπόν, οι γάτες έχουν περίπου 250 εκατομμύρια φλειώδεις νευρώνες, οι σκύλοι έχουν περίπου 530 εκατομμύρια! Οι νευρώνες αυτές ενέχονται στη σκέψη, το σχεδιασμό και άλλες πολύπλοκες συμπεριφορές που συνδέονται με την ευφυΐα.

«Το πόσους νευρώνες έχεις στον εγκεφαλικό φλοιό σου είναι, πιστεύω, ένας σημαντικός παράγοντας των βιολογικών ικανοτήτων σου», επεσήμανε η Δρ. Suzana Herculano-Houzel, νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Vanderbilt, και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του Independent.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να κάνουν «πολύ περισσότερο πολύπλοκα και ελαστικά πράγματα με τη ζωή τους απ’ ό,τι οι γάτες».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι σκύλοι είναι εξυπνότεροι από τις γάτες. Όπως επεσήμανε η Δρ. Suzana Herculano-Houzel σε ένα email που έστειλε στη HuffPost: «Δεν μελετήσαμε τη συμπεριφορά τους, οπότε δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το οτιδήποτε σχετικό με την ευφυΐα τους».

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει η ίδια, η μελέτη δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν τη «βιολογική ικανότητα» για πιο περίπλοκη και ευέλικτη συμπεριφορά σε σχέση με τις γάτες. Αλλά οι ερευνητές ακόμα δεν είναι σίγουροι για το αν οι σκύλοι χρησιμοποιούν την ικανότητα αυτή στο έπακρο.