Έρευνα: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας ενδέχεται να είναι τόσο αρνητική όσο και θετική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη).

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να λειτουργήσει απειλητικά, όπως στο ChatGPT, η έκθεση εκτιμά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% σε μια δεκαετία!

Όπως είναι αναμενόμενο, η επίδραση αυτή δεν θα αφορά όλες τις θέσεις εργασίας το ίδιο. Έτσι, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να επηρεάσει το 46% των θέσεων εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, το 44% τις νομικές εργασίες, αλλά και το 37% των εργασιών στον χώρο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής.

Πέρα από τις θέσεις εργασίας, υπολογίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει αρνητικά και τους μισθούς. Ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Future of Work στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφερόμενος στο ChatGPT, επισημαίνει ότι το ChatGPT, για παράδειγμα, επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερο ανταγωνισμό, οπότε και μείωση μισθών. Η περίπτωση να μη συμβεί αυτό είναι να υπάρξει αύξηση της ζήτησης για τέτοια εργασία.

Αυτό το οποίο είναι βέβαιο, είναι ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά αβέβαιος, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation Torsten Bell στο BBC. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, δεν γνωρίζουμε ούτε πώς θα εξελιχθεί ούτε πώς θα ενσωματωθεί στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και πιθανά κέρδη για το βιοτικό επίπεδο, αλλά και θα λειτουργήσει καταλυτικά στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων και οικονομιών.

ΠΗΓΗ: ertnews.grBBC