Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τον καρκίνο

Ένα εργαλείο, που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση του καρκίνου και να οδηγήσει σε ταχύτερη θεραπεία, δημιούργησαν γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές. Πρόκειται για ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει τη δυνατότητα αναγνώρισής του με ακρίβεια. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάστηκε από εμπειρογνώμονες του Royal Marsden NHS foundation trust, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και του Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eBioMedicine» του Lancet, η συγκεκριμένη Τεχνητή Νοημοσύνη αποδίδει πιο αποτελεσματικά από τις τρέχουσες μεθόδους.

Για την ανάπτυξη αυτού του αλγόριθμου, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περίπου 500 ασθενών με μεγάλους πνευμονικούς όζους. Αυτό που επιπλέον καταφέρνει να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι να εξάγει σημαντικές πληροφορίες από ιατρικές εικόνες που δεν εντοπίζονται εύκολα από το ανθρώπινο μάτι.

Στη φάση των δοκιμών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοντέλο αυτό μπορούσε να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου κάθε όζου με μεγάλη ακρίβεια (AUC 0,87). Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύστημα θα πρότεινε την έγκαιρη παρέμβαση για 18 από τους 22 (82%) όζους που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν ως καρκινικοί. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτό που επιτυγχάνεται με το μοντέλο αυτό είναι να δίνεται στους γιατρούς η δυνατότητα να αποφασίζουν ταχύτερα σχετικά με ασθενείς με ανώμαλους όγκους που επί του παρόντος θεωρούνται μεσαίου κινδύνου.

Η ομάδα τόνισε θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές προτού το μοντέλο εισαχθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά τα δυνητικά οφέλη του ήταν σαφή, τόνισαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: ertnews.grGuardian