Ανατροπή στην αντίληψη για τη θέση της γυναίκας στις πρωτόγονες κοινωνίες

Νέες μελέτες αμφισβητούν μια παγιωμένη αντίληψη για το μακρινό παρελθόν του ανθρώπινου είδους κατά την παλαιολιθική εποχή, ότι δηλαδή οι άνδρες επιδίδονταν τότε κυρίως στο κυνήγι και οι γυναίκες στη συλλογή φρούτων και καρπών.

Αυτό οφείλεται, αφενός, στο ότι σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν σε νεκροπόλεις λείψανα γυναικών που ήταν θαμμένα μαζί με εργαλεία κυνηγιού. Από την άλλη, συμβάλλουν σε αυτό ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες. Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Seattle Pacific (ΗΠΑ) ανέλυσαν στοιχεία των 100 τελευταίων ετών από 63 κοινωνίες τροφοσυλλεκτών που απλώνονται σε όλο τον κόσμο, από το Βόρεια και Νότια Αμερική, μέχρι την Αφρική, την Αυστραλία, την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, στο 79% των κοινωνιών που εξετάστηκαν, οι γυναίκες εξασκούσαν τεχνικές κυνηγιού, ανεξαρτήτως αν είχαν τεκνοποιήσει ή όχι. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, εξασκούσαν αυτές τις πρακτικές εσκεμμένα. Επίσης, οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στην εκπαίδευση των νεότερων μελών της ομάδας σε κυνηγετικές πρακτικές, ενώ φαίνεται να χρησιμοποιούσαν και μια μεγαλύτερη ποικιλία στρατηγικών κυνηγιού απ’ ό,τι οι άνδρες.

Γενικά, από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται αποδείξεις για τη συμμετοχή των γυναικών σε κυνηγετικές πρακτικές στους περισσότερους πολιτισμούς, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS ONE.

Πηγή: ertnews.gr / sci.news