Τηλεσκόπια τυφλώθηκαν από την «λαμπρότερη έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας»

Ήταν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 2022, ένας παλμός ακραίας ακτινοβολίας κάλυψε το Ηλιακό Σύστημα. Επρόκειτο για έκλαμψη ακτινών γάμμα (GRB), το ισχυρότερο είδος έκρηξης που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Έπειτα από πολύμηνες αναλύσεις, διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η έκλαμψη ήταν η λαμπρότερη GRB που έχει καταγραφεί ποτέ, τουλάχιστον δέκα φορές λαμπρότερη από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του The Astrophysical Journal Letters, εκρήξεις τέτοιας λαμπρότητας πρέπει να συμβαίνουν μόνο μια φορά στα 10.000 χρόνια.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της δημοσίευσης Έρικ Μπερνς, καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ, είναι πιθανό να επρόκειτο για την πιο λαμπρή ριπή ακτινών Χ και ακτινών γάμμα από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το επίσημο όνομα που πήρε η έκλαμψη είναι GRB 221009A, ανεπίσημα όμως οι ερευνητές όμως την ονόμασαν ΒΟΑΤ, από τα αρχικά των λέξεων «η Λαμπρότερη Όλων των Εποχών».

Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι οι εκρήξεις αυτές ξεσπούν όταν ένα γερασμένο άστρο εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμά του, καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος και μετατρέπεται είτε σε μαύρη τρύπα είτε σε άστρο νετρονίων.

Η ενέργεια που απελευθερώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στιγμή ισοδυναμεί με την ενέργεια που εκπέμπει ο Ήλιος σε διάστημα δέκα δισεκατομμυρίων ετών.

Αυτό που έχει επιπλέον ενδιαφέρον είναι ότι η ακτινοβολία της έκλαμψης παίρνει τη μορφή πιδάκων που πηγάζουν από τους πόλους του άστρου. Όσο για το κατά πόσο είναι επικίνδυνη για τη Γη, αρκεί να σημειωθεί ότι, αν η έκρηξη συνέβαινε σε απόσταση μέχρι 100 ετών φωτός από εμάς, τότε θα μπορούσε να εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής. Πάντως, η συγκεκριμένη έκλαμψη ταξίδεψε 1,9 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.

Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της έκρηξης αυτής, γι’ αυτό και το τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Swift, καθώς και τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb, συνεχίζουν τώρα τις παρατηρήσεις τους.

Για να δείτε το σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.

Φωτογραφία: Ομόκεντροι κύκλοι που εμφανίστηκαν στο Διάστημα όταν οι πίδακες ακτινοβολίας διέγειραν σωματίδια σκόνης. Οι γραμμές αντιστοιχούν σε κενά μεταξύ ανιχνευτών (ESA/XMM-Newton/M. Rigoselli).

Πηγή: in.gr