Εντυπωσιακό timelapse βίντεο για τον Ήλιο από τη NASA

Η NASA φτιάχνει και δίνει στη δημοσιότητα ένα timelapse video για μια δεκαετή δραστηριότητα της επιφάνειας του ήλιου.

Πρόκειται για βίντεο διάρκειας μίας ώρας, υψηλής ανάλυσης, το υλικό του οποίου αντλήθηκε από το διαστημόπλοιο Solar Dynamics Observatory (SDO). Κάθε δευτερόλεπτο αντιπροσωπεύει μία μέρα στο κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Βλέπουμε την κορόνα του Ήλιου – το απώτατο τμήμα της ατμόσφαιράς του – να τρεμοπαίζει και να καίει, με ηλεκτρισμένα σωματίδια πλάσματος να εκτοξεύονται από την επιφάνεια. Είναι μια εικόνα του Ήλιου που υπό κανονικές συνθήκες παραμένει κρυφή από την αντίληψή μας, λόγω της φωτεινότητάς του.

Χρησιμοποιήθηκε μία φωτογραφία για μία ώρα παρατήρησης, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τις 2 Ιουνίου 2010 μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, οπότε βλέπουμε περισσότερες από 87.000 λήψεις. Η μουσική που συνοδεύει την εικόνα ονομάζεται «Solar Observer» και έχει δημιουργηθεί από τον Lars Leonhard.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές είναι αυτή στις 5 Ιουνίου 2012, όταν η Αφροδίτη περνάει μπροστά από τον Ήλιο, κάτι που θα ξανασυμβεί το 2117.

Το ότι κάποια στιγμή ο Ήλιος εξαφανίζεται δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία – πρόκειται είτε για τη Γη, ή το Φεγγάρι ή και τα δύο που έχουν μπει μπροστά στον φακό, ή είναι αποτέλεσμα προσωρινών προβλημάτων που είχε το SDO με τα όργανά του το 2016.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: Science Alert


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding